Contactlenzen onderhouden met lenzenvloeistof doe je zo

Contactlenzen onderhouden met lenzenvloeistof doe je zo

Veel mensen merken dat ze last hebben van hun ogen als ze zich bijvoorbeeld lang moeten concentreren op een bepaald punt. Veel studenten merken het tijdens de colleges, dat ze informatie op het bord maar moeilijk kunnen lezen. Als je merkt dat je ogen achteruit zijn gegaan, is het belangrijk om zo snel mogelijk een oogtest te gaan doen bij de opticien. Wanneer je in zo’n situatie niets doen, zullen je ogen steeds meer moeite moeten doen om alles te lezen wat vaak leidt tot vermoeidheid en hoofdpijn. Een afwijking aan je ogen kun je op twee manieren oplossen, met een bril of met contactlenzen. Een bril is erg makkelijk in gebruik, omdat je die gewoon kunt opzetten wanneer je het nodig hebt. Veel mensen vinden een bril echter niet leuk bij zichzelf staan. In dat geval kun je kiezen voor contactlenzen, maar zorg jij ervoor dat je goede contactlenzen koopt en dat deze ook goed blijven en denk je aan de lenzenvloeistof?

Gebruik lenzenvloeistof

Je lenzen zitten natuurlijk een lange periode in je ogen, daarom is het van belang dat je deze goed schoonmaakt. Je contactlenzen schoonmaken kan met vloeistof. Hierdoor worden vuiltjes, eiwitten en micro-organismen die op je lens terechtkomen verwijderd. Dit komt door de stoffen die in lenzenvloeistof zitten. Dit zijn stoffen zoals waterstofperoxide en PHMB. Welke vloeistof het beste werkt voor jouw lenzen, ligt aan de vetafscheiding van je oog. Het slimste is om je te laten adviseren door een opticien.

Wat als er geen lenzenvloeistof in de buurt is?

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je je lenzen moet uitdoen en opbergen, maar er geen lenzenvloeistof in de buurt is. Als je bijvoorbeeld onverwachts bij iemand logeert die zelf geen lenzenvloeistof heeft, zul je een andere oplossing moeten verzinnen. Wat je dan in ieder geval niet moet doen is je lenzen heel de nacht inhouden of ze schoonmaken met je speeksel. Dit tweede is vooral erg gevaarlijk als je bijvoorbeeld pittig hebt gegeten en er nog peper in je speeksel zi, brandt dit natuurlijk verschrikkelijk als je de lens daarna weer in je oog doet. Als je lenzenvloeistof bent vergeten kun je de lenzen het beste een nachtje in een laagje water leggen. Hoewel dit niet ideaal is, kunnen je lenzen dit voor één keer wel aan. Zorg ervoor dat je de lenzen daarna een uur in de juiste vloeistof laat weken, wanneer je weer thuis bent en je eigen lenzenvloeistof hebt.

Schoonmaken teveel moeite?

Sommige mensen vinden het maar gedoe om lenzen goed schoon te maken en vermijden dit liever. In dat geval kun je kiezen voor daglenzen. Daglenzen doe je aan het begin van de dag in en als je ze uit doet, gooi je ze gewoon weg. De volgende dag doe je dan weer nieuwe daglenzen in. Hierdoor heb je eigenlijk geen vloeistof meer nodig. Wel zijn daglenzen natuurlijk een stukje duurder dan lenzen die je vaker hergebruikt. Je bespaart aan de andere kant wel op het kopen van lenzenvloeistof, wat natuurlijk ook weer wat geld scheelt.

Redactie